Szakdolgozatkötés

Van, aki fél évig dolgozik rajta, van aki egy hétvégén megírja két buli közt, de végül mindenki elviszi beköttetni. Nem mindegy, hova, nem mindegy, hogyan, nem mindegy, mit.

Copystore

A Facebookon is...

Copyright

A blogban található szövegek és képek a Robinco Kft. kizárólagos tulajdonát képezik! Üzleti célra való felhasználásuk minden formában tilos! A tartalmak magán-, vagy közcélú felhasználása a szerző előzetes engedélyével lehetséges, a forrás megjelölése mellett!

Mit kell a borítóra írni?

2011.04.13. 22:58 Copystore

 Ebben a cikkben azt próbáljuk összefoglalni, milyen szempontok alapján és mit kell a szakdolgozat borítójára írni. A végzősök jelentős része egyébként úgy indul el beköttetni a szakdolgozatát, hogy nem tudja, mit kell a borítóra írni.

Először is nézzük a lehetőségeket. Néhányan azt gondolják, ami egy word dokumentumban jól mutat és kifér, az a borítón is megvalósítható. Sajnos ez nem minden esetben van így. Az általunk is használt sablonban alapvetően kétféle betűméret létezik. A nagyobb betűmérettel az anyag megnevezését írjuk, úgy mint:

-SZAKDOLGOZAT, DIPLOMAMUNKA, DIPLOMATERV, ZÁRÓDOLGOZAT, ALAPSZAKOS SZAKDOLGOZAT, stb.

 

Ennél a betűméretnél a készletben csak nagybetűk vannak, ahogy az írásmódon is látható. Ez a betűméret a Word-ben kb. 38-as Times New Roman betűméretnek felel meg.
A kisebb méretű betűkészletben van kis és NAGYbetű is, a borító összes többi szövegét ezzel a készlettel rakjuk ki. A kisebb betűkészlet a Word-ben kb. 25-ös Times New Roman betűméretnek felel meg. 

Az egy sorba kirakható karakterek száma 32-38 karakter között van, attól függően, milyen széles betűkből áll, ha egy sorban például sok M betű van, akkor kevesebb, míg ha sok i, í, l, t betű van, akkor értelemszerűen több karakter fér ki.

A dolgozat típusán kívül szinte minden esetben ki kell írni a készítő nevét, illetve a készítés évét, egyes esetekben pedig a készítés helyét.

Iskolája válogatja, de ezeken az adatokon kívül további információkat is fel lehet tüntetni, például a Zsigmond Király Főiskola esetében mindig fel kell tüntetni a borítón az iskola nevét, és a hallgató kódját is, míg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karánál elég a név és az évszám feltüntetése.

A legbiztosabb az, ha megnézed az iskolád weboldalán, vagy megkérdezed az illetékestől, hogy mi a helyi elvárás. Arra a kérdésre, hogy "mit szoktak?" mi az üzletben nem tudunk magabiztos választ adni, mivel ahány ház, annyi szokás.

Egyes esetekben kérheti az iskola, hogy a dolgozat címét is írd fel a fedlapra. Ha a cím extrém hosszú, előfordulhat, hogy túl sok lesz a felirat. Optimális esetben a borítóra technikailag 16-17 sor fér el, beleszámítva a sorközöket is, arra érdemes mindenképp figyelni, hogy ezt ne lépjük át.

Kihagytunk valamit? Írd be kommentbe!

A bejegyzés trackback címe:

https://szakdolgozatkotes.blog.hu/api/trackback/id/tr802824549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása